Lue lisää

Uusi verkkopalvelu Neuvosto-Karjalan suomalaisiin liittyen

Karjalan tasavallan Kansallisarkisto on avannut merkittävän arkistokokonaisuuden uudessa Pohjois‑Amerikan suomalaiset Neuvosto‑Karjalassa 1920‑1930‑luvulla -verkkopalvelussa. Palvelussa on selattavana asiakirjoja, valokuvia ja muita dokumentteja Neuvosto-Karjalaan mainittuina vuosikymmeninä saapuneisiin Amerikan ja Kanadan suomalaisiin liittyen.

Karjalan tasavallan Kansallisarkiston kokoelmista merkittävä osa sisältää asiakirjoja suomalaisista, jotka saapuivat Karjalaan neuvostovallan ensimmäisinä vuosikymmeninä. Helmikuussa julkaistussa uudessa verkkopalvelussa julkaistuista digitoiduista asiakirjoista suurin osa on Karjalan autonomisen sosialistisen neuvostotasavallan (KASNT) kansankomissaarien neuvoston alaisuudessa toimineen siirtolaishallinnon kokoelmista. Asiakirjat on laadittu venäjäksi, suomeksi tai englanniksi.

Verkkopalvelun sivustolla olevien ohjetekstien mukaan palvelun aineisto koostuu useista näkymistä ja osioista, joista tärkeimmät ovat Elektroninen arkisto ja Henkilöhaku. Ensiksi mainittu sisältää digitoituja asiakirjoja, valokuvia ja aikakauslehtien artikkeleita. Haku arkistoon voi tehdä esimerkiksi asiakirjan nimellä tai henkilöön liittyvällä paikkakunnalla. Henkilöhakuja pystyy puolestaan tekemään nimien lisäksi esimerkiksi lähtömaan, paikkakunnan ja työpaikan mukaan.

Hakiessa palvelusta etu- tai sukunimellä, on huomioitava, että etenkin venäjäksi laadituissa asiakirjoissa nimet esiintyvät usein virheellisessä muodossa. Asiakirjoissa esiintyvät on syötetty palveluun sellaisenaan ilman, että niitä on muutettu tai korjattu. Samalla henkilöllä nimiasu voi myös vaihdella, joten hakemisen lisäksi on suositeltavaa myös selata palvelussa olevia aineistoja. Sivustolta löytyy tarkemmat ohjeet ja lisää tietoa verkkopalvelusta.

Tieto: Suomen Sukututkimusseura