Leistin sukuteos 2

Leistin talon isännän Erik Mikonpoika Leistin (s. 1708) jälkeläiset

Leistin sukuun kuuluvat kaikki Kymin Sutelan Leistin talon isännän, suvun kantaisän Erik Mikonpoika Leistin jälkeläiset ja heidän puolisonsa.

Leisti-seura ry

Leistin suvusta on valmisteilla sukukirjan päivitys. Tähän toiseen sukuteokseen korjataan ja päivitetään sukuluettelot. 

Sukuteos on siinä vaiheessa, että saatavilla olevista kirkonkirjoista on kerätty kaikki mahdollinen tieto. Jotta sukuteos olisi muutakin kuin perhetauluja ja sukuluetteloita, tarkoituksena olisi saada suvun jäseniltä kuvia ja kertomuksia esivanhemmista ja heidän elämästään. Aivan tavallisesta elämästä kertovat tiedot ovat mitä parhainta lähdettä suvun historiaan.

Toivomuksena olisi saada kertomuksia ja kuvia mahdollisimman monesta eri sukuhaarasta.

Materiaalin lähettäminen sukuteosta varten

Valokuvat

Valokuvan ei tarvitse olla priimakunnossa. Jos kuva on hyvä, eli kuvattu henkilö näkyy selkeästi, ei haittaa, jos kuva on hieman kärsinyt, esim. taittunut, siinä on jotain värivirhettä tai kirjoitusta. Kuvankäsittelyllä voin korjata aika paljon erilaisia virheitä.

Kuvan skannauksessa tulisi käyttää vähintään 600 dpi:n resoluutiotarkkuuta. Jos kuva on oikein pieni, voidaan käyttää myös 1200 dpi:n resoluutiota. Jos kuva on iso, lähelle A4-kokoa tai isompi, silloin riittää 300 dpi. Tämä sen takia, että kuvankäsittelyä ja koon muutoksia on tarvittaessa helpompi tehdä. Myös neliväripainatus vaatii vähintään 300 dpi:n tarkkuuden.

Jos kuva on iso ja hankalasti skannattava, esim. taulukehyksessä oleva iso kuva, voi kuvan digitoimiseen käyttää kameraa. Silloin olisi toivottavaa käyttää kameran parasta tarkkuuta ja mahdollisuuksien mukaan kuvata luonnonvalossa.

Suositeltava kuvan tiedostomuoto on JPG, myös PNG ja TIFF käyvät.

Kuvaa ei tulisi käsitellä millään lailla. Olisi parasta, että saan kuvan alkuperäisessä koossa ja muodossa.

Jokaisen kuvan tiedostonimenä on tärkeää käyttää henkilön koko nimeä ja syntymä- tai kuolinpäivää. Tämä sen takia, että pystyn liittämään kuvat oikeisiin henkilöihin, koska suvussa on paljon saman nimisiä henkilöitä. Kuvan lisätietoihin olisi hyvä kirjoittaa kuvan ottopäivä ja -paikka (ainakin arvioitu, vuosi/vuosikymmen) sekä mahdollisten muiden kuvassa esiintyvien henkilöiden tiedot.

Koska kuvatiedostot voivat olla suuria ja jos kuvia on useampia, sähköposti ei ole paras vaihtoehto kuvien lähettämiseen. Hyvä ohjelma kuvien lähettämiseen on https://wetransfer.com/ . Se on ilmainen, eikä siihen tarvitse kirjautua.

Ja aina kannattaa kysyä neuvoa, jos joku asia on epäselvä tai mietityttää

Ohje tulostettavassa muodossa

Kertomukset

Kertomukset ja tarinat tuovat eloa sukuteokseen ja auttavat meitä paremmin ymmärtämään sukumme historiaa. Niiden ei tarvitse aina olla erityisiä tapahtumia vaan ne voivat olla myös tietoa aivan tavallisesta elämästä, joita Leistin sukuun kuuluvat elivät omana aikanaan.

  • Missä he asuivat
  • Mitä he tekivät
  • Kuinka he tulivat toimeen
  • Millä tavoin he hankkivat elantonsa.

Kertomus voi olla lyhyt, vain muutamia rivejä, tai sitten se voi olla pitempi, 1-2 sivua.

Kertomuksen voi lähettää tällä sivulla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla esim. Word-tiedostona tai .odt tai .pdf muodossa.

Kertomukseen voi liittää mukaan valokuvia, joiden lähettämisessä tulisi noudattaa valokuvien omaa ohjetta.

Kertomus tai tarina sukuteokseen

Tiedon antajan nimi
Jos tiedossa ei ole molempia, niin vain toinen riittää.

Sukutietojen päivitys

Kirjoita henkilötiedot perhekunnittain. Syntymä ja kuolinaika ja -paikka, Vihkitiedot ja mahdollinen avioero.
Koska sukuhaaroja on paljon, lisää tiedossasi oleva isä/äiti -linjasi Leistin suvussa, jotta tiedot voidaan yhdistää oikein. Esim. Heidi Kuosmanen - Tuula Patomo - Aarre Leisti - Rikhard Leisti